Skäggklustret

Framtidsklustrets framtidsmanifest gör Framtidsklustret överflödigt och Skäggklustret nödvändigt

Posted in internkritik, piratpartiet by Skäggklustret on 2010/08/10

När Framtidsklustret släppte sitt framtidsmanifest så väntade vi oss i klustret ett inspirerande manifest där visionerna kunde återspegla Piratpartiets medlemmars framtidsoptimism och drömmar liknande initiativet 2022 (ett initiativ som vi för övrigt finner föredömligt). Istället förunnas läsaren med en helt unik upplevelse i vad som endast kan beskrivas som piratpartister som ville skriva en text om vad vi upplever som ett ställningstagande mot piratideologin som den ser ut idag. Det är ett något verklighetsfrånvänt dokument, stundom naivt, stundom raljerande. Vissa av punkterna skulle kunna kopplas till informationspolitik i vid bemärkelse, men några underliggande resonemang får läsaren inte ta del av. Andra punkter förefaller helt frånvända piratideologin. Ett par exempel:

Upphävandet av nationsstaten är ett koncept vi inte motsätter oss principiellt, men vi känner oss ändå tvingade att ifrågasätta vilken tidsskala det rör sig om, och en handlingsplan hade varit intressant att läsa. Även om det är ett mål som mycket väl kan finnas inom räckhåll om hundra år, förefaller det högst osannolikt att det i sin helhet skulle kunna realiseras inom våra livstider.

Sedan har vi den obligatoriska vegetarianismen. Tanken verkar vara att det finns någon brist på brukbart land för att odla mat, och att det spar plats att odla grödor istället för boskap. Framtidsklutret belägger dock inte att det skulle finnas någon jordbrist, och även om den fanns så har vi ändå möjlighet att odla kött och grödor på andra sätt.

Syftet med texten framgår tydligt; ”Framtidsmanifestet är inte tänkt att appliceras på något konkret val, utan är våra visioner för framtiden.” (Nej, vi tänker inte omnislasha manifestet). Syftet är visa visionerna, ”rädda piratpartiet och i förlängningen världen.” och toppstyra en utveckling som är utilitaritiskt hållbar?

Framtidsklustret manifesterar i texten en framtidsvision där vi människor är fria på det enda sättet som är betydelsefullt. På framtidsklustrets sätt. Men Framtidsklustret gör en poäng i att poängtera att det är Framtidsklustrets vision och inte Piratpartiets. Det är naturligtvis en sak som gör att texten är lättare att svälja och mer i satt i rätt kontext. Det är viktigt och hedervärt att Framtidsklustret inte låtsas vara representanter för Piratpartiet.

Skäggklustret  har inga problem med visioner. Tvärtom så anser vi att Piratpartiets informationspolitik är ett av de bästa redskapen för att odla, korsbefrukta och realisera visioner. Dock framhåller vi att det inte kan vara långsiktigt konstruktivt att köra fast i fixidéer; istället bör vi hålla våra sinnen öppna för de möjligheter framtiden håller på. Framtidsklustret presenterar en del fina och beundransvärda idéer, och de presenterar lösningar på problem som kan komma att uppstå, men de låser också fast sig i idéen om en determinerad framtid.

Historiedeterminismen skvallrar om marxistisk dialektik, vilket är intressant med tanke på att manifestet även präglas av liberal utilitarism. Debatten pliktetik kontra konsekvensetik tänker vi inte ge oss in på nu, men vi vill påpeka att Marx inte var någon Nostradamus (eller också kanske han var det, med tanke på att den senare inte heller träffade rätt alla gånger). Hans teorier presenterar intressanta perspektiv på den mänskliga tillvaron, men snarare än att se hans materialistiska dialektik som sätt att förutspå framtiden, skulle vi vilja ser vi den hellre som ett redskap för att bättre förstå historien.

Idén om en framtid med fred, välstånd och en teknologisk utveckling utan dess like tilltalar nog de flesta. När vi läser Framtidsklustrets text framställs dock denna idé som en profetia. Framtidsutveckling verkar i texten enkel att genomföra, men komplex i utformning, och den utveckling som beskrivs får Skäggklustret att skaka på sitt kollektiva huvud. För det är ju som det beskrivs så tydligt i texten möjligt endast om vi anpassar oss efter Framtidsklustret. Och det är den sortens rösta bort mitt egna inflytande-politik som vi i Skäggklustret vill bekämpa.

Annonser

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Beelzebjörn said, on 2010/08/10 at 23:50

    Välkomna tillbaka… Började undra var ni tagit vägen 😉

  2. TOQig said, on 2010/08/12 at 05:12

    Ni är skarpa. Wb! 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: