Skäggklustret

Piratpartiets opinionssiffror är dubbelplusbra

Posted in Okategoriserade by Skäggklustret on 2014/02/11

I Piratpartiets Facebookgrupp och på andra ställen läser vi hur diverse ledningsmedlemmar, partitoppar, och löst folk kommenterar en opinionsmätning som ger Piratpartiet katastrofsiffror inför EU-valet. I samtliga fall är länkarna till undersökningen omgärdade med propagandaspråk om hur fantastiskt allt är och hur det här egentligen är jättebra nyheter. Hos Anna Troberg läser vi att allt egentligen på grund av diverse faktorer, ingen av vilka är ”något ännu explosivare än TPB-rättegången är på väg att brisera i media,” har jättestort folkligt stöd och alla omedelbart borde sluta tänka på hur den enda empiriska indikator vi har tyder på att PP snart måste börja dubblera sitt väljarstöd varje månad för att kunna försäkra sig om två mandat i valet. Istället för de empiriska siffror som forskare observerat ska vi tydligen se till de teoretiska siffror partiledningen rationaliserat.

Ursäkta att vi regnar på er parad, Piratpartiet, men kan ni snälla, för en gångs skull, avlägsna ert huvud från er egen röv? Det börjar bli ganska tröttsamt att se hur negativ information alltid kantas av ursäkter och bortförklaringar, hur varje medial vändning kan förvandlas till en anledning att fira. Det är inte för mycket begärt att vilja se ledningen för ett parti med europaparlamentsanspråk mana sin organisation till ödmjukhet och eftertänksamhet då och då. Det vore uppfriskande om empiriska data sågs som verktyg för att utvärdera partiets prestationer och inte som en ursäkt för att berätta hur det trots alla tecken på motsatsen inte finns några problem. Gladare skulle man bli om folk i partiet emellanåt faktiskt vågade utvärdera verksamheten överhuvudtaget. Världen består faktiskt inte bara av goda nyheter.

Nu har visserligen partifunktionärerna rätt när de påpekar att Piratpartiet har vissa fördelar denna valrörelse jämfört med förra. Budgeten är större, den interna sammanhållningen starkare, och den organisatoriska beredskapen högre. Därtill skall vi tydligen få se diverse nya kampanjinitiativ, valmanifest osv,  lanseras de närmsta dagarna. Detta förklarar dock inte partiets ängsliga sätt att med konstgjorda leenden frenetiskt bedyra att det inte finns några problem. Tvärt om vore det rimligare att en välförberedd partiledning var mer villig att erkänna och lyfta upp problem, eftersom det skulle innebära en möjlighet att marknadsföra de verktyg man skapat för att lösa dem. Om Piratpartiets funktionärer haft lika mycket koll på läget som de påstår hade de tagit dåliga nyheter med ro, försökt se till så att alla partikollegor var medvetna om vilken contingency plan partiet förberett sedan tidigare, och kanske rent av funderat på hur man ska förebygga problemet bättre i framtiden. Istället beter sig alla som om klämkäcka twitterstatusar skulle ändra det faktum 1.3% väljarstöd till Europaparlamentet är jävligt lite.

Passagerarplan är utrustade med redundanta motorer. När en av dem går sönder konstaterar piloten att det är dåliga nyheter, men att flygplansingenjörerna var beredda på situationen sedan tidigare och därför sett till att planet kan fortsätta flyga. Han plockar inte upp mikrofonen och säger ”Mina damer och herrar, det är med stor glädje jag kan meddela att en av våra motorer havererat. Den reducerade bärkraften och den ökade påfrestningen på den andra motorn innebär i själva verket en fantastisk möjlighet som tar oss närmare vårt mål med att uppnå en säker landning.” En pilot skulle inte säga så. Om han inte var piratpartist.

Annonser

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Henrik B said, on 2014/02/11 at 19:38

  Det är klart det hade varit jätteroligt om opinionsundersökningen sagt 8%. Då hade jag blivit ännu gladare.

  Men låt oss vara realister. Massmedia har placerat oss i nyhetsskugga under flera år. De vägrar skriva om oss och intervjua oss när skandaler briserar som visar att vi hade rätt redan för sex år sedan. Sedan görs en opinionsmätning, där folk inte får de partier som sitter i parlamentet upplästa, utan spontant får ange vilket parti de ska rösta på. Inte undra på att bara de som tillhör vår kärna då svarar PP.

  Mellan mätningens 1,3% och EU-valet ligger en valrörelse, där väljarna gång på gång kommer att påminnas om att vi finns (för vi är med på alla stora debatter och utfrågningar, och massor av aktivister landet runt börjar just nu varva upp motorerna), där väljarna kommer att påminnas om att allt de stora partierna sagt om FRA och övervakning varit undanflykter och det vi sagt varit riktigt, och där vi för omväxlings skull har både resurser och en ordentlig plan för hur vi ska genomföra valrörelsen. Den planen finns inte i någon hemlig innerficka hos oss i ledningen. Det är bara att gå till höstmötet, och läsa vad som röstades genom. (Att en massa människor i partiet är så ovana vid konceptet att man har en plan och arbetar efter den att de inte märker när man gör det, är liksom inget man kan lasta oss i ledningen för.)

  Så jag tycker inte att jag ägnat mig åt vare sig ursäkter, bortförklaringar eller att sticka huvudet i sanden. Jag har förklarat varför vi inte behöver tappa modet av den här opinionsmätningen, och varför vi trots den har goda skäl att känna tillförsikt.

 2. Erik Lönroth said, on 2014/02/11 at 21:01

  Jag litar på att våra väljare vet vilka värden som står på spel om vi inte sitter vid ratten i EU.

  Vilka andra än Piratpartiet skulle försvara oss mot nya ACTA-avtal ? Marit Paulsen? Fjellner? Federley (mr FRA) ?

  Våra väljare är fortfarande förbannade och vi vet att de är jävligt motiverade och sugna på en valrörelse.

 3. Skäggklustret said, on 2014/02/11 at 21:59

  Henrik: Lägger du märke till att ditt resonemang på en viss nivå är väsenskiljt från de som blogginlägget kritiserar? Du anlägger en problemformulering (partiets opinionssiffror är för låga), du föreslår en bakomliggande orsak (media dissar PP och genomför mätningar med för partiet ofördelaktig metodik), och du hänvisar till en färdig plan för att åtgärda problemet (det medlemsmötet röstat fram). Om fler i partiet följt detta tillvägagångssätt för att hantera motgångar kanske denna bloggpost inte hade behövt skrivas.

  Erik: Du gör nu precis det fel som tas upp i blogginlägget. Du verkar påstå att det fortfarande finns massvis med människor som vill rösta pirat, men rent sakligt har du ju fel. Det finns ju en opinionsmätning som visar att stödet bara är drygt 1,3%, och att du kan ange en massa skäl till att stödet _borde_ vara högre förändrar inte det faktum att det inte är högre.

  Ytterst handlar detta om att partiet måste mogna. Det måste lära sig att erkänna problem som faktiska problem och sedan förklara vilka verktyg man tänker använda för att lösa dem. Att försöka agera spinndoktor och påstå att dåliga nyheter i själva verket är bra nyheter ser bara desperat ut, vilket sannolikt bara förvärrar problemet. En politiker som för en journalist försöker påstå att dåliga opinionssiffror i själva verket är bra opinionssiffror kommer framstå som vilsen, panikslagen, och i slutändan opålitlig. Både väljare och journalister vet när man bullshittar dem, och majoriteten av reaktionerna som olika piratpartister (inte bara i partitoppen) haft har varit att försöka bullshitta både sig själva och varandra. Det här är en ryggmärgsreflex som partiet måste träna bort.

  En betydligt mer förtroendeingivande reaktion är att vara ärlig med att 1,3% är väldigt dåliga siffror för PP i EU-valet, och att de inte är något att vara stolt över. Därefter, men bara därefter, kan man börja prata om att det finns en handlingsplan på plats för att öka väljarstödet och att partiet lyckades genomföra just ett sådant opinionsuppsving i förra EU-valrörelsen.

  Att inte våga vara tydlig med att problemet finns uppmuntrar bara till ett ohälsosamt grupptänk som en dag kan komma att stå partiet dyrt. Ett parti som inte har självförtroende nog att se sina egna brister är ett parti som lär få svårt att anpassa sig till förändringar inom både samhälle och opinion. 2011 hade Piratpartiet självinsikt nog att se vågmästarstrategin som ett problem man ceremonilöst behövde skrota. Låt oss hoppas att det inte ska krävas ett valnederlag för att partiet ska kunna få samma grad av självinsikt i år.

  • Per "wertigon" Ekström said, on 2014/02/11 at 22:52

   Jag vet inte om jag tolkar Annas post som du gör. Anna säger varken positivt eller negativt om de 1.3% – utan hon pekar på att organisationen är redo att förvandla de där 1.3% till 13% (som behövs för 3 mandat). Om vi lyckas? Vi får väl se. Jag ser det inte som orealistiskt att ex. Engström kommer in i EU-parlamentet, men kommer vi även se Amelia och Troberg? Eftersom man behöver minst 2.5% för att knipa ett mandat så är det inte helt omöjligt, men…

 4. […] och att vi i dagsläget inte har det stöd vi behöver för att sitta kvar i Europaparlamentet. Det är fakta som vi inte kan ignorera. Om det var val idag skulle vi trilla ut ur […]

 5. […] och att vi i dagsläget inte har det stöd vi behöver för att sitta kvar i Europaparlamentet. Det är fakta som vi inte kan ignorera. Om det var val idag skulle vi trilla ut ur […]

 6. Ola Andersson said, on 2014/02/13 at 18:18

  Inte för att jag inbillar mig att det spelar någon som helst roll att kommentera i denna blogg, som jag personligen ogillar, men om det är av intresse med mera information om vad problemen kan tänkas vara i organisationen och andra aspekter på problemet, så har jag skrivit om det på länken ovan (samma länk nedan).

  Min slutsats är att det ALLA aktivister och medlemmar gör i PP helt enkelt INTE FUNKAR. Man kan se det på medlemsstatistiken.

  Människor betraktar helt enkelt inte PP som ett realistiskt alterantiv att göra något åt massövervakningen tex för att välja ut en fråga. I det lilla akvariet som är PP där alla känner alla, så anser man dock att det går skitbra. Men det är pga att utpräglat Groupthink.

  Jämför med Feministiskt initativ som i samband med ett par uppmärksammade domar och ett TV-program växte med 2148 medlemmar. De betraktas alltså som ett realistiskt alternativ att göra något åt saker i samhället.

  Kollar man på PP’s medlemsstatistik så är det en helt horisontell linje under den period där Snowden avslöjade svenska FRA’s inblandning i massövervakningen. Om PP uppfattades som ett realistiskt alternativ så skulle det varit en liten kulle där. Men det är helt rakt.

  http://www.aktivistforumet.se/index.php/forum/valstrategi/263-elefanten-i-rummet-det-laga-antalet-aktivister-och-medlemsstatistiken

  Denna diskussion fördes i Pirater i fritt samtal (det finns länkar dit) men den diskussionen urartade i personangrepp endast. Jag har därefter lämnat Piratpartiet.

 7. Henrik B said, on 2014/02/14 at 10:30

  Skäggklustret: Tack för ett bra svar på mitt svar. Som reaktion på snabba kommentarer på Fb förstår jag ert resonemang. Men den mest centrala kommentaren från partiets ledning på opinionssiffrorna måste rimligen vara den text Anna postade på sin blogg rätt tidigt på förmiddagen, och länkade in i Fb-flödet. Den följer i grunden era synpunkter: Hm, det här kunde ha sett roligare ut. Analys över varför vi trots detta inte behöver hänga läpp. Visserligen inte en referens till valplanen som dokument, men till en massa element ur den som redan är gjorda och på G. Peka framåt hur vi ska fortsätta arbeta.

  Ola: Intressant att du lyfter fram FI som fördeöme efter en opinionsmätning som visar att de bara har en sjättedel så litet stöd som vi.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: